Puutalo pitää puumateriaaleista

Mikä on paras tapa kunnostaa puurakenteinen koti?

Julkaistu: 25. kesäkuun 2020    

Aiotko peruskorjata tai kunnostaa puurakenteisen talosi? Hyvä eristys ja tuulensuojaus ovat tärkeimpiä asioita, joita voit tehdä kotisi hyväksi! Valitse oikeat materiaalit juuri sinun taloosi.

Kun vanhoja hirsiseiniä lisäeristetään, suosituksena on aina ulkopuolinen eristys (kylmältä puolelta), ei sisäpuolinen (lämpimältä puolelta). Tämä johtuu siitä, että ’nollapiste’ (tiivistymispiste) halutaan siirtää mahdollisimman lähelle seinärakenteen ulkopintaa. SINTEFin mukaan vähintään 2/3 eristeestä pitää olla rakenteen kylmällä puolella.

Hirsiseinä on hyvä sitomaan ja luovuttamaan kosteutta sitä mukaa kun ympäristön kosteus muuttuu. Hirsiseinät ovatkin kuin talon lämpövarastot, jotka kerryttävät sisälle lämpöä. Siksi hirsirunkoa ei välttämättä tarvitse lisäeristää sisäpuolelta.

 

Hyödynnä puun hyvät ominaisuudet ulkoseinässä

Liikkumaton ilma eristää, ja eristeen kuitujen tehtävänä on vähentää ilman liikettä. Kuusen puukuiduilla on suljettu solurakenne, johon koteloitunut ilma lisää eristyksen tehokkuutta. Kun siihen yhdistetään puukuidun matala lämmönjohtokyky ja suuri tiheys, ilman liike (konvektio) vähenee. Tämän ansiosta lämpöhukka on minimaalinen.

Jotta lisälämmöneristyksellä saavutetaan toivottu vaikutus, on hyvällä tuulensuojauksella ratkaiseva merkitys. Tuulensuojan tarkoituksena on estää vetoa ja kylmää ilmaa tunkeutumasta eristeeseen ja asuntoon. Hunton Tuulensuojalevy on huokoinen puukuitulevy, jota on saatavilla eri paksuisina levyinä (paksuudet 12, 19 ja 25 mm). Paksu tuulensuojalevy minimoi kylmäsiltojen syntymistä ja toimii seinärakenteen kylmän puolen lisäeristeenä.

Kun valitset Hunton Nativo Puukuitueristeen ja Hunton Tuulensuojalevyn, saat hyödynnettyä talon hyvät alkuperäiset ominaisuudet, sillä puupohjaisilla tuotteilla on samat kosteudenhallintaominaisuudet ja eristyskyky.

 

Suosittelemme seinäratkaisuksi:

Käyttöullakon ja kylmän ullakon eristäminen

Mikäli haluat lisäeristää käyttöullakon, mutta et muuttaa kattorakennetta ulkopuolelta, tärkeintä on jättää tuuletusväli olemassa olevan sisäkaton (lautaa tai vastaavaa) ja eristekerroksen väliin. Näin varmistetaan kosteuden pois tuulettuminen – vastaavasti kuin tuuletusrako toimii ulkoseinien verhoilun takana. Eristys voidaan toteuttaa kiinnittämällä tuuletusrimat sisäkaton molemmille sivuille kattotuoleja myöten ja alas räystäslautoja kohti. Tämän jälkeen rimoihin kiinnitetään Hunton Sarket -aluskatelevyä tai Hunton Tuulensuojalevyä. Levy asetetaan rimaa vasten, musta puoli ylöspäin kohti sisäkattoa.


Eristävä lattia

Toimitamme myös Hunton Silencio Thermolevyjä. Se on lämpöä ja askelääntä eristävä puukuitulevy, johon on jyrsitty valmiiksi urat 24 ja 36 mm:n lattialämmitysputkille, vesikiertoista lattialämmitystä varten. Levyjä on saatavilla myös pelkästään askeläänten eristykseen ja parkettialustaksi paksuuksilla 24 ja 36 mm. Lue lisää Silencio-askelääneneristyslevystä täältä.

 

Katso myös