Puukuituun perustuva rakennusmateriaali on viisas valinta

Puusta valmistetut rakennusmateriaalit voivat toimia monin tavoin sekä ihmisten että maapallon hyväksi.

Kaksi pientä lasta katsoo ulos ikkunasta

Hyötyjä on monia, kun valitset rakennusmateriaaleja, joiden tärkein raaka-aine on puu.

Puusta on hyvä rakentaa ja sen rinnalla on hyvä elää

Puu on Pohjoismaissa tuttu ja pidetty materiaali, jota moni suosii perinteisiin, ilmeeseen ja ominaisuuksiin vedoten. Peter Ström (HPS Kulturmiljövård) työskentelee kulttuuriympäristöjen vaalimiseen erikoistuneessa rakennusyrityksessä, ja hänellä on pitkä kokemus mahdollisimman luonnonmukaisten materiaalien käytöstä. «Kun talolla on asiat hyvin, myös sen asukkailla tapaa mennä hyvin», hän sanoo ja valitsee luonnosta saatavia rakennusmateriaaleja aina kun se on mahdollista.

Puumateriaaleilla, kuten puukuitueristeellä, on hygroskooppisia ominaisuuksia, mikä tarkoittaa, että eriste sitoo ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden mukaan.  Voidaankin sanoa, että puukuitu auttaa tekemään rakenteesta hengittävän, sillä puu on elävää materiaalia. Se on myös tärkein syy, miksi rakennusyrittäjä Lars Frode (Smarte Boliger) suosittelee puukuitueristettä asiakkailleen.

Uusiutuva luonnonvara

Rakentaessa ja eristäessä kannattaa muistaa, että puun käyttöön on monia hyviä syitä. Luonto kannatta kutsua sisään, etenkin puukuitueristeen muodossa.

Puupohjaisten rakennusmateriaalien käytöllä voi olla myös erittäin myönteisiä ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

Puu on uusiutuva luonnonvara, toisin kuin teollisuuden tuottamat uusiutumattomat raaka-aineet.

Norjan metsäteollisuudelle luonnon säilyminen ja sen kiertokulun jatkaminen on vakava asia, ja metsänhoidossa noudatetaan tiukkoja määräyksiä. Hunton tekee tiivistä yhteistyötä Norjan metsäteollisuuden kanssa, ja tavoitteemme on tulevaisuuteen suuntautuva ja terveellä pohjalla oleva kehitys. Kaikki Huntonin käyttämä puutavara on 100-prosenttisesti peräisin PEFC™-sertifioiduista metsistä, joille on laadittu uudistamissuunnitelmat. Jokaista kaadettua puuta kohti istutetaan uusi puu. Kun tukkipuu hyödynnetään maksimaalisesti pienintä piirua myöten, luonnon resurssit saadaan hienosti hyödynnettyä. Näin Hunton toimii valmistaessaan rakennusmateriaaleja sahojen jäännöstuotteesta tehdystä hakkeesta.

Tärkeä apuväline ilmastotavoitteen saavuttamiseksi

Nykyisin yhä useampi kaupallinen rakennuttaja haluaa, että ilmasto ja ympäristöasiat otetaan huomioon uusia, suuria rakennuskomplekseja rakennettaessa. Puupohjaiset rakenteet ovatkin usein tehokkaimpia, kertoo Norjan puurakentamisen tiedotuskeskuksen johtaja Aasmund Bunkholt (Trefokus). Hänen mukaansa puumateriaalit ovat usein 30–60 prosenttia parempi valinta hiilidioksidipäästöjen kannalta – lisäksi etuna on se, että puumateriaalit varastoivat hiiltä jatkuvasti.*

Puu ja puukuitu pienentävät ilmastokuormitusta, sillä ne varastoivat hiiltä rakennuksen koko elinkaaren ajan. Puukuituun perustuvan materiaalin käytöllä voidaan saavuttaa hyviä ilmastovaikutuksia myös remonttikohteessa, taloa kunnostettaessa.

Puumateriaalien ansiosta talolla on pienempi hiilijalanjälki. Puumateriaalit auttavat myös pidentämään olemassa olevan rakennuskannan käyttöikää.

”Yksi tärkeimmistä teoista ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi on todella se, että valitsemme materiaaleja, joista aiheutuu mahdollisimman vähän ilmastopäästöjä”, sanoo Katharina Bramslev, Norwegian Green Building Councilista.

Huntonin kolme hyvää puukuituun perustuvaa rakennusmateriaalia

Hunton Nativo® Puukuitueristettä toimitetaan levyinä lattia-, katto- ja seinäeristeeksi, sekä puhallettavana puukuitueristeenä seiniin ja kattoon. Puukuitueriste suojaa etenkin kylmältä.

Hunton Tuulensuojalevy™ on kylmäsiltoja vähentävä tuulensuoja, joka on helppo asentaa. Se on kehitetty Pohjolan raakaan ilmastoon, suojaamaan erityisesti tuulelta.

Hunton Silencio® -levyt on valmistettu pääasiassa puukuidusta, ja ne vaimentavat ilma- ja askelääniä. Levyjä on kahdenlaisia: Hunton Silencio® Askelääneneristyslevy puhtaasti askeläänten vaimentamiseen, sekä Hunton Silencio® Thermo, joka on valmiiksi uritettu vesikiertoista lattialämmitystä varten. Hunton Silencio®-eristyslevyt suojaavat erityisesti ääneltä.