Puukuituun perustuva rakennusmateriaali on viisas valinta

Puukuituiset rakennusmateriaalit toimivat monin tavoin sekä ihmisten että maapallon hyväksi.

Kaksi pientä lasta katsoo ulos ikkunasta

Pääosin puusta valmistetut rakennusmateriaalit ovat ennen kaikkea luonnollisempia kuin kemiallisesti valmistetut materiaalit. Tähän liittyy lukuisia etuja.

Terve sisäilma hyvinvoivassa talossa

Puu on Pohjoismaissa tuttu ja pidetty materiaali, jota moni suosii perinteisiin, ilmeeseen ja ominaisuuksiin vedoten. Peter Ström (HPS Kulturmiljövård) työskentelee kulttuuriympäristöjen vaalimiseen erikoistuneessa rakennusyrityksessä, ja hänellä on hyviä kokemuksia mahdollisimman luonnonmukaisten materiaalien käytöstä jo pitkältä ajalta «Kun talo voi hyvin, myös asukkaat voivat hyvin», hän sanoo ja valitsee luonnosta saatavia rakennusmateriaaleja aina kun se on mahdollista.

Puumateriaalit, kuten puukuitueriste, auttavat ylläpitämään rakennuskohteessa tasaista ja ihmiselle luonnollista ilmankosteutta. Puukuidun hygroskooppisuuden ansiosta eriste hallitsee kosteutta ja vähentää kondenssivahinkojen vaaraa. Voidaankin sanoa, että puukuitu tekee rakenteesta hengittävän, sillä puu on elävää materiaalia. Se on myös tärkein syy, miksi rakennusyrittäjä Lars Frode (Smarte Boliger) suosittelee puukuitueristettä asiakkailleen.

Puukuidun termisellä massalla on ainutlaatuinen kyky varastoida lämpöä ja luovuttaa sitä vähitellen. Ominaisuus takaa tasaiset sisälämpötilat, vaikka ulkona yö- ja päivälämpötilat heittelevät.

Siinä, missä puukuitu tuo kotiin talvisin miellyttävää lämpöä, se auttaa myös viilentämään lämpötilaa kesähelteillä.

Puumateriaalit voivat edistää terveyttä

Puusta ei liukene ilmaan vaarallisia höyryjä. Puukuitueriste ei myöskään saa ihoa kutisemaan käsittelyn ja työstämisen yhteydessä. Eriste voidaan asentaa ilman hanskoja, ilman hengitystie- tai silmäoireiden pelkoa.

Luonnonmateriaalit, kuten puu ja puukuitu, voivat vaikuttaa positiivisesti myös mielenterveyteen. Tämä käy ilmi muun muassa ympäristöön ja biotieteisiin erikoistuneen norjalaisyliopiston verkkosivuilta sekä professori Anders Qvale Nyrudin esitelmistä.

Uusiutuva luonnonvara

Rakentaessa ja eristäessä kannattaa muistaa, että on monia hyviä syitä kutsua luonto sisään ja käyttää puuta.

Sen lisäksi, että puupohjaisten rakennusmateriaalien käyttö vaikuttaa positiivisesti sekä asukkaisiin että rakennukseen, sillä on myös erittäin myönteisiä ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

Puu on uusiutuva luonnonvara, toisin kuin teollisuuden tuottamat uusiutumattomat raaka-aineet.

Hunton tekee tiivistä yhteistyötä Norjan metsäteollisuuden kanssa, ja tavoitteemme on terveellä pohjalla olevan kestävä kehitys. Kaikki Huntonin käyttämä puutavara on poikkeuksetta peräisin PEFC™-sertifioiduista metsistä, joille on laadittu uudistamissuunnitelmat. Jokaista kaadettua puuta kohti istutetaan uusi puu. Kun tukkipuu hyödynnetään maksimaalisesti pienintä piirua myöten, kuten Hunton toimii valmistaessaan rakennusmateriaaleja sahojen jäännöstuotteesta tehdystä hakkeesta, se johtaa luonnonvarojen hyvään hyödyntämiseen.

Tärkeä apuväline ilmastotavoitteen saavuttamiseksi

Nykyisin yhä useampi kaupallinen rakennuttaja haluaa, että ilmasto ja ympäristöasiat otetaan huomioon uusia suuria rakennuskomplekseja rakennettaessa. Puupohjaiset rakenteet ovatkin usein tehokkaimpia, kertoo norjalainen Aasmund Bunkholt (Trefokus). Hän kertoo, että puumateriaalit ovat usein 30–60 prosenttia parempi valinta hiilidioksidipäästöjen kannalta – lisäksi etuna on se, että puumateriaalit varastoivat hiiltä jatkuvasti.

Puu ja puukuitu vähentävät ilmastokuormitusta, sillä puumateriaali sitoo hiiltä rakennuksen koko eliniän.

Civitaksen tekemien laskelmien mukaan uusi 250 neliömetrin rakennus voi vähentää ilmakehästä noin 11 tonnia hiilidioksidia. Tämä hiilidioksidimäärä vastaa 5–6 henkilöauton vuodessa aiheuttamia CO2 -päästöjä.

Puukuidusta valmistetun materiaalin käytöllä on hyviä ilmastovaikutuksia myös taloa kunnostettaessa. Talo saastuttaa vähemmän ja puumateriaalit pienentävät talon hiilijalanjälkeä. Puumateriaalit auttavat myös pidentämään olemassa olevan rakennuksen elinikää.

”Yksi tärkeimmistä teoista ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi on todellakin se, että valitsemme materiaaleja, joista aiheutuu mahdollisimman vähän ilmastopäästöjä.”
(Katharina Bramslev, Norwegian Green Building Council)

Huntonin kolme hyvää puukuituista rakennusmateriaalia

Hunton Nativo® Puukuitueristettä toimitetaan levyinä lattia-, katto- ja seinäeristeeksi, sekä puhallettavana puukuitueristeenä seiniin ja kattoon. Puukuitueriste luo hyvää sisäilmaa ja suojaa etenkin kylmältä.

Hunton Tuulensuojalevy™ on kylmäsiltoja vähentävä tuulensuoja, joka on helppo asentaa. Se on kehitetty Pohjolan karuun ilmastoon suojaamaan erityisesti tuulelta.

Hunton Silencio® -levyt vaimentavat ilma- ja askelääniä. Levyjä on kahdenlaisia: Hunton Silencio® Askelääneneristyslevy puhtaasti askeläänten vaimentamiseen, sekä Hunton Silencio® Thermo valmiiksi uritettuna vesikiertoista lattialämmitystä varten. Hunton Silencio®-eristyslevyt suojaavat erityisesti ääneltä.