Moderni ja pitkäikäinen huvila

Siuntioon meren rannalle kohonnut kaunis CLT-huvila toteutti perheen unelman. Talon rakentamisessa haluttiin käyttää pitkäikäisiä ja ympäristön huomioon ottavia ratkaisuja.

Siuntioon meren rannalle rakennettu kaunis CLT-huvila on arkkitehtuurisesti upea kohde. Eleetön puutalo seisoo ylväästi ruuvipaalujen päällä. Isot ikkunat ja puuverhoilu kätkevät sisälleen harkittuja ja ympäristön huomioon ottavia ratkaisuja. Huvilan suunnittelun yksi lähtökohdista on ollut rakentaa terve ja laadukas talo, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä. Perheen toiveena oli myös rakentaa mahdollisimman vastuullisesti ja tähän toiveeseen puu sopi paremmin kuin hyvin. Puusta valmistetut rakennusmateriaalit nimittäin sitovat ja varastoivat hiiltä koko käyttöikänsä ajan.

Huvilan suunnittelun yksi lähtökohdista oli rakentaa terve ja laadukas talo, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.

CLT-rungon ulkoseinän paksuus on n. 140 mm tarkoittaen, että seinärakenne lisäeristeettiin lämpöhävikin minimoimiseksi. Koolausten väliin asennettiin Hunton Nativo puukuitueriste, jonka pääraaka-aineena on uusiutuva ja luonnollinen puu. Ratkaiseva valintakriteeri oli tuotteen ominaisuus sitoa ja luovuttaa kosteutta sitä mukaa, kun ilman suhteellinen kosteus vaihtelee. Meren rannalla, jossa kosteusolosuhteet vaihtelevat suuresti, tämä on erityisen tärkeää. Suuren tiheytensä ansiosta puukuitueriste eristää ääntä erityisen hyvin, mikä tekee siitä sopivan eristeen melusta kärsiville. Nativon päälle asennettiin Huntonin tuulesuojalevy.

Parvelle valittiin Silencio® Thermo

CLT-huvilan parvelle oli arkkitehti suunnitellut lattialämmityksen. Perhe halusi toteuttaa tämän mahdollisimman helposti ja vaivattomasti. Lattian korkeutta ei ollut varaa nostaa kovin paljoa, mikä aiheutti haasteita lattialämmityksen toteutukselle. Ratkaisu löytyi Hunton Silencio Thermo puukuituisesta askeläänieristyslevystä, joka valmistetaan uusiutuvasta puuhakkeesta. Levyssä on valmis uritus lattialämmitysputkille, ja uriin asennettiin lämmönluovutuspellit, jotka siirtävät lämmön tasaisesti koko lattiapinnalle. Levy osoittautui loistavaksi valinnaksi parvelle. Askelääneneristyslevy asennettiin suoraan OSB-levyn päälle uivana, eli mitään liimaa tai kiinnitysjärjestelmää ei tarvittu. Lopullinen pintamateriaali – parketti – ei kaivannut enää erillistä askeläänieristettä, pelkkä rakennuspaperi oli riittävä.

Silencio® Thermo -levyissä on valmis uritus lattialämmitysputkille, ja uriin asennettiin lämmönluovutuspellit, jotka siirtävät lämmön tasaisesti koko lattiapinnalle.

Katto eristettiin puukuituisella Nativo® puhallusvillalla

Katon eristeiden kokonaisratkaisu toteutettiin Huntonin tuotteilla, jotka sopivat hyvin vaihteleviin olosuhteisiin. Hunton Nativo puhalluseriste puhallettiin LVL-palkkien väliin nopeasti yhden päivän aikana. Myös puhalluseriste on valmistettu puukuidusta, jota saadaan ympäristösertifioidusta metsästä. Metsäsertifiointi takaa, että metsää hoidetaan kestävästi ja että metsän monimuotoisuudesta pidetään huolta. Puukuitueristeeseen on lisätty palonsuoja-ainetta, tämä oli perheelle turvallisuuden näkökulmasta tärkeä asia. Huntonin puhallusvillan päälle asennettiin Hunton Sarket aluskatelevyt. Vaikka levyt olivat hivenen arvokkaampia, koettiin Sarketin tuomat hyödyt turvallisena ja laadukkaana aluskatelevynä tärkeinä kriteereinä. Sarketissa yhdistyy sekä aluskate että tuulensuoja tarkoittaen muun muassa sitä, että aluskatteen ja eristeen väliin ei tarvitse jättää ilmarakoa. Aluskatelevyt ovat ympäripontattuja, mikä teki asentamisesta myös nopeaa.

Talo toteutti perheen pitkäaikaisen haaveen

Perheen haaveena oli rakentaa huvila, joka kestää ajan hammasta vielä seuraaville sukupolville. Laadukkaat pohjoisen olosuhteisiin sopivat eristeet ovat osa tätä tarinaa. Talon ja eristeiden kestävyys tuulessa, sateessa ja pakkasessa ei ole enää perheen murheena Huntonin tuotteiden ansiosta.

FAKTA:

Projektissa käytetyt Hunton-materiaalit:

Hunton Nativo® Puukuitueriste Levyeriste, Hunton Nativo® Puukuitueriste Puhallusvilla, Hunton Tuulensuojalevy™, Hunton Silencio® Thermo ääntä vaimentava levy vesikiertoiselle lattialämmitykselle ja Hunton Sarket™ aluskatelevy.

Hunton Nativo® Puukuitueriste

Nativo Puukuitueriste on valmistettu pääosin luonnollisesta puukuidusta. Tuotannossa käytetty kuusihake on 100% PEFC-sertifioitua ja saadaan Huntonin tehtaan läheisyydestä toimivilta sahoilta. Eristelevyt ovat hyvin muotonsapitäviä, hengittäviä, niillä on hyvä lämmönvarastointikyky ja ne eristävä ääntä erinomaisesti. Eristelevyjä voidaan käyttää sekä seiniin, lattiaan että kattoon. Puhallusvillalla saa saumattoman eristyksen ilman liitoskohtia. Puhallusurakka on nopea ja kustannustehokas tapa eristää katto, seinät ja lattia ja se sopii kaikentyyppisiin rakennuksiin.