Rakastunut puukuituun

Rakennusmestari Kristher Kopperud on jo vuosien ajan suositellut asiakkailleen puukuitueristettä. Nyt hän ottaa saman eristysmateriaalin käyttöön sukutilalla Haldenissa.

Kristher Kopperud vetää norjalaista rakennusyhtiötä Kopperud Byggiä, joka perustettiin yhden miehen yrityksenä vuonna 1996. Nykyään yhtiöllä on viisitoista työntekijää ja liikevaihtoa syntyy runsaat kolme miljoonaa euroa vuodessa. Kopperud Bygg kunnostaa ja uudisrakentaa asuntoja ja mökkejä sekä maatalous- ja teollisuusrakennuksia. Viime vuosina yritys on tehnyt pääosin uudisrakennusprojekteja, joiden eristys tehdään ensisijaisesti puhallettavalla Hunton Nativo® Puukuitueristeellä.

Puukuitu vei heti mukanaan

Ensimmäisen kerran Kristher kuuli puukuitueristeestä reilut viisi vuotta sitten tehdessään yhteistyötä puutavaraa toimittavan Stangeskovenen kanssa. Pian tämän jälkeen hän sai kutsun Gjøvikiin Huntonin tehtaalle, missä Kristher sai hyvän esittelyn puukuitueristeen ominaisuuksista.

– Innostuin puukuitueristeestä välittömästi ja kiinnostuin tuotevalinnoista, joita teemme. Tutustuttuani puukuitueristeeseen teimme monia projekteja, joissa käytimme useita Huntonin tuotteita, kertoo Kristher.

Kopperud Byggin asiakkaat ovat olleet todella tyytyväisiä. He kertovat, että vanhat, yli satavuotiaat talot tuntuvat kuin uusilta, kun ne eristetään Hunton Nativo Puukuitueristeellä.

Talot ovat huomattavasti lämpimämpiä talvella ja viileämpiä kesällä. Asiakkaat iloitsevat myös hyvästä äänieristyksestä ja alentuneesta sähkönkulutuksesta.

– On mukavaa saada positiivista palautetta. Kuulemme usein, että asiakas haluaa käyttää puukuitueristettä uudelleen tulevissa projekteissa. Se on selkeä merkki laadusta, Kristher hymyilee tyytyväisenä.

Sukutila eristettiin puukuidulla

Rakennusmestari asuu itse maatilalla, joka on kulkenut suvussa satojen vuosien ajan. Maatila päätyi Kristherille vuonna 1997 ja hän muutti perheensä kanssa tilan vuonna 1870 rakennettuun maalaistaloon. Asuttuaan talossa 20 vuotta Kristher päätti purkaa vanhan rakennuksen ja tehdä tilalle nykyaikaisen maalaistalon, joka säilyisi monille tuleville sukupolville. Lisäksi hän halusi kunnostaa tilan vanhan panimorakennuksen autotalliksi.

– Uusilta rakennuksilta toivoimme suurempaa asumismukavuutta ja parempaa äänieristystä, sillä lähellä on liikennöity tie ja rautatie. Samalla rakennuksiin haluttiin vanhan hirsitalon hyviä ominaisuuksia ja laatua. Siitä huolimatta, että savilattia ja hirsiseinät tekivät sisäilman talvisin kylmäksi ja vetoisaksi, talo hengitti hyvin ja oli kesällä viileä, kertoo Kristher.

Kristherillä ei ollut epäilystäkään siitä, mitä tuotteita ja materiaaleja hän käyttäisi omassa projektissaan. Kattoon puhallettiin 300 mm puukuitueristettä ja seiniin myös, jotta eristys olisi tiivis ja tasainen. Lisäksi Kristher käytti katossa Huntonin aluskatetelevyä, seinissä Huntonin tuulensuojalevyä ja höyrynsulkuna diffuusioavointa Intelloa, joka edistää rakenteen hengittävyyttä.

Tavoitteena parempi tietämys puukuidusta

Kristherin mielestä on liian helppoa valita vanhoja, tuttuja eristysmateriaaleja. Hän uskoo, että jos kuluttajilla ja rakennusalan ammattilaisilla olisi parempi tietämys puukuitueristyksen hyödyistä ja ominaisuuksista, yhä useammat olisivat kiinnostuneita puukuidusta ja käyttäisivät tuotetta.

– Huolehdin siitä, että asiakkaat tekevät tietoisia valintoja käyttämistään tuotteista ja tuntevat eri vaihtoehtojen ominaisuudet. Lisäksi on tärkeää, että työ tehdään oikealla tavalla, jotta investoinnista saadaan paras mahdollinen hyöty, Kristher Kopperud toteaa.