Kirvesmies puutaloidyllissä

Talo pienessä Risørin rannikkokaupungissa Etelä-Norjassa oli ollut myynnissä pitkään – kaunis puutalo tarvitsi mitä ilmeisemmin hellää kättä. Kaikki muuttui, kun kirvesmies Lars Fossum käveli talon ohi.

Tämä tarina alkaa oikeastaan jo 30 vuotta sitten, kun Fossum tuli ensimmäistä kertaa meriteitse Risørin rannikolle. Siitä lähtien hän on viettänyt kaikki lomansa Risørin puutaloidyllissä.

– Olen vuosien varrella tutustunut alueeseen ja täällä asuviin ihmisiin – ja pikkuhiljaa ymmärsin, että haluan asettua tänne, Lars kertoo hymyillen.

Unelmasta totta

Kun Lars törmäsi pieneen puutaloon vain 100 metriä meren rannasta, unelmasta tuli totta. Vaikka talo oli ollut myymättä pitkään, Lars näki siinä paljon potentiaalia – siitä huolimatta, että remontista tulisi mittava projekti.

– Talo kaipasi kipeästi entisöintiä, Lars kertoo.

Fossumin remonttiprojekti onkin lähtenyt vauhdilla käyntiin. Nyt telineet ympäröivät talon ja suurin osa pihaa on rakennusmateriaalien valtaama. Sisällä vastaan tulee paljas puurakenne ja työkaluja sikin sokin.

– Tein yhden remontin mielenkiintoisimmista löydöistä, kun aloin poistaa sisäpaneeleja, Lars jatkaa.

– Löysin vanhoja sanomalehtiä paikoista, joissa ennen oli ollut ovia, uloskäyntejä ja ikkunoita. On ollut hauska havaita, miten aikaisemmat sukupolvet ovat käyttäneet taloa.

Laaja entisöintiprojekti

Vaikka taloa on remontoitu aikaisemminkin, paljaat seinät todistavat talon alkuperäisestä historiasta.

– Talossa on käytetty sisämaasta siirrettyjä 1800-luvun hirsiä. Kun ottaa haltuunsa näin vanhan kiinteistön, sen mukana tulee myös vastuu. Haluan säilyttää talon alkuperäisiä ratkaisuja ja materiaaleja niin paljon kuin mahdollista, Lars kertoo.

Alkuperäisen säilyttäminen on tärkeää myös Risørin kunnalle. ”Valkoinen kaupunki Skagerrakin rannalla” on nimittäin yksi Euroopan parhaiten säilyneistä puutalokaupungeista. Kunta työskentelee aktiivisesti säilyttämisen puolesta.

– Remontoidessa suojellulla alueella, on paljon asioita, joita täytyy ottaa huomioon. En voi vaan purkaa kaikkea vanhaa, mikä olisi rakennusteknisesti paljon helpompaa, varsinkin kun tekee näin suurta remonttia. Risørin kunta on julkaissut ohjeet, jossa neuvotaan miten alueen puutaloja tulisi suojella ja entisöidä – ne olen lukenut huolellisesti. Etenen askel askeleelta.

– En voi vaan purkaa kaikkea, otan lankun lankulta, säilytän ja käytän toisaalla sen minkä voin, Lars selittää.

Fossum näyttää, mistä hän on poistanut vanhoja palkkeja ja missä niitä on käytetty uudelleen, samalla kun hän kertoo miten hänen mielestään vanhoja puutaloja tulisi entisöidä  parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka remontti on edennyt vauhdilla, paljon on vielä tekemättä – varsinkin kun ottaa huomioon, että Lars tekee kaiken itse.

Puutaloidylli

On helppo ymmärtää, miksi Lars ihastui Risøriin. Raikas merituuli puhaltaa ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Larsin remonttiprojektia ympäröivät valkoiset puutalot ja maisema on kuin postikortista.

– Kun täällä kävelee ympäriinsä, huomaa pian, että alueella on oma erityinen rakennustapansa. Tämän sekä kunta että asukkaat – minä mukaan lukien – haluavat säilyttää. Kun häneltä kysytään talon tulevaisuudesta, mieleen ei tule pelkästään kesäparatiisi.

– Jonain päivänä, kun tämä projekti on valmis ja voin ottaa talon käyttöön, toivon että viihdyn täällä niin kesällä kuin talvellakin. Sitä odotan nyt eniten!

FAKTA:

Risørin projektissa käytetyt Hunton-tuotteet:

Katto: eristetty Hunton Nativo® Puukuitueristeellä 5 cm, Hunton Sarket™ Aluskatelevy.
Ulkoseinät: Hunton Tuulensuojalevy™ 19 mm
Muut seinät: Hunton Nativo® Puukuitueriste

Hunton Nativo® Puukuitueriste

Hunton Nativo® Puukuitueristeen pääasiallinen materiaali on luonnollinen puukuitu. Tuotannossa käytetty kuusihake on peräisin ympäristösertifioidusta metsästä ja saadaan tehtaan lähiympäristössä toimivilta sahoilta. Eristelevyt on muotonsa pitäviä, hengittäviä, niillä on hyvä lämmönvarastointikyky ja erittäin hyvä äänieristävyys. Eristelevyt sopivat käytettäviksi seinässä, katossa ja lattiassa.

Hunton Sarket™ Aluskatelevy

Hunton Sarket™ Aluskatelevy on diffuusioavoin aluskate, joka yhdistää aluskatelevyn ja tuulensuojalevyn ja jota voidaan käyttää kylmissä sekä eristetyissä kattorakenteissa. Aluskatelevy on sekä tuulenpitävä että eristävä ja valmistettu pääasiassa PEFC™-sertifioidusta kuusihakkeesta.

Hunton Tuulensuojalevy™

Tuotesarja eri paksuisia tuulensuojalevyjä, jotka sopivat erinomaisesti pohjoismaiseen ilmastoon. Valmistettu Norjassa läheltä kerätystä kuusihakkeesta. Levyt ovat kestäviä, tuulenpitäviä, muotonsa pitäviä, sitovat ja luovuttavat ja ne voidaan jättää peittämättä jopa kuudeksi kuukaudeksi.