Yksi parhaista asioista, jonka voit tehdä kotisi hyväksi, on lisälämmöneristys. Lisäeristäminen vähentää energiankulutusta ja parantaa asumismukavuutta vanhassa talossa. Aluksi kannattaa hakea tietoa ja tutustua nykyään saatavilla oleviin materiaalehin sekä hankkia yleiskäsitys talon olemassa olevista rakenteista. Suunniteltujen toimenpiteiden pitää aina olla toteutettavissa talon edellytykset ja rakenne huomioon ottaen.
Miksi vanhoissa rakennuksissa kannattaa käyttää puukuitueristettä?
Jos omistat lisäeristystä kaipaavan vanhemman talon tai mökin, suosittelemme, että otat huomioon talon rakentamistavan ja siinä aiemmin käytetyt materiaalit.
Vanhemman talon energiatehokkuuden parantamisessa erityisen tärkeää on, että toimit talon ehdoilla. Siksi on myös tärkeää ymmärtää, miten talo toimii, ja ymmärtää eri toimenpiteiden vaikutukset. Kun seinissä, lattiassa tai katossa käytetään johdonmukaisesti puumateriaaleja, niillä saavutetaan parempi yhteisvaikutus. Saat aikaan hengittävän rakenteen, ja samalla talon alkuperäinen rakenne ja ”sielu” säilyvät.
Minä vuonna talosi on rakennettu?
Talon rakennusvuosi paljastaa yleensä parhaiten lisäeristämisen tarpeen. Eristeratkaisuissa on usein havaittavissa eroavaisuuksia seuraavien ajanjaksojen välillä:
- Ennen vuotta 1955 rakennetut talot
- Vuosina 1955–1970 rakennetut talot
- 1970–1990-luvuilla rakennetut talot
On myös hyvä tiedostaa, että näinäkin ajanjaksoina rakentajalla on ollut valittavissa useita erilaisia rakennetyyppejä. Saman aikakauden rakennuksissa näkyy kuitenkin monia yhtäläisyyksiä. Voi siis olla viisasta pyytää asiantuntijaa tarkastamaan talon kunto, ennen kuin aloitat lisäeristämisen. Muista, että eniten lämpöä karkaa katon kautta ja siellä eristystä on helppo parantaa.
Ennen vuotta 1955 rakennetut talot
Ennen vuotta 1955 rakennetuissa taloissa ei usein ole lainkaan eristettä tai sitä on hyvin vähän. Välipohjat ja yläpohja on yleensä täytetty purulla tai savella.
Ylempi rakennekuva näyttää, miltä ennen vuotta 1955 rakennettu seinä tavallisesti näyttää. Helpoin ja halvin tapa tällaisen rakenteen lisäeristämiseen on puhaltaa eristettä ulkoseinän sisään. Alla olevassa kuvassa seinään on puhallettu 100 mm pääasiassa puukuidusta valmistettua Nativo-puhalluseristettä. Kun puukuitueristettä käytetään puhalluseristeenä, etuna on se, että ulkoseinään tarvitsee tehdä vain pienet reiät, joiden kautta eriste puhalletaan sisään. Menetelmä säästää aikaa ja rahaa, eikä ulkoverhousta tarvitse vaihtaa. Saatat yllättyä ratkaisun kustannustehokkuudesta.
Jos olet kiinnostunut Hunton Nativo -puhalluseristeen urakkahinnasta, ota yhteyttä.
Kuinka paljon voit säästää sähköä?
Säästö vuodessa: 3 euroa/m2
Kaksikerroksisessa talossa, jonka pohjan ala on 150 m2, voit säästää 750 euroa/vuosi
(Esimerkkilaskelman lähtökohtana oleva sähkön kokonaiskustannus on 10 senttiä /kwh.
Esimerkki perustuu arvioon ja Norjassa tehtyihin laskelmiin. Poikkeamia voi esiintyä.)
Vuosina 1955–1970 rakennettu talo
1950-luvun puolivälistä lähtien eristäminen alkoi pikku hiljaa yleistyä, mutta eristeen määrä oli rajallinen, enintään 100 mm. On erittäin todennäköistä, että eriste on nyt painunut kasaan tai menettänyt muotoaan, minkä seurauksena syntyy runsaasti ilmataskuja. Veto ja kylmyys pääsevät rakenteen sisään.
Tällaiseen seinärakenteeseen suosittelemme 48×48 mm pystykoolausta niin, että rimojen väliin tulee 50 mm Nativo-levyeristettä . Lisäksi toinen koolaus 48×48 mm vaakarimoituksella ja rimojen väliin 50 mm Nativo-levyeristettä.
Kuva näyttää, miltä tyypillinen vuosina 1955–1970 rakennettu seinä näyttää. Tavallisesti käytettiin enintään 10 cm eristettä. U-arvo noin 0,50 W/m2K.
Tässä olemme tehneet seinään 2 x 48×48 mm:n koolaukset. Ne tehtiin sekä pystyyn että vaakaan ristieristystä varten, ja eristykseen on käytetty 2×50 mm Hunton Nativo -levyeristettä sekä 25 mm Hunton Tuulensuojalevyä™. U-arvo noin 0,22 W/m2K.
Ristikoolauksen etuna on, että se estää kylmäsiltojen syntymistä seinään ja vähentää siten energiahukkaa. Huolehdi lopuksi hyvästä tuulensuojauksesta 25 mm:n (mahdollisesti 12 mm:n) Hunton Tuulensuojalevyllä™.
Paksussa tuulensuojalevyssä on se hyvä puoli, että se toimii ylimääräisenä lisäeristeenä, sillä puukuitulevyn eristävyys on 80 % paksuudesta. Toisin sanoin 25 mm Hunton Tuulensuojalevyä™ vastaa 20 mm ylimääräistä eristettä.
Kuinka paljon voit säästää sähköä?
Säästö vuositasolla: 3,5 euroa/m2
Kaksikerroksinen talo, jonka pohjan ala on 150 m2, säästöä: 800 euroa per vuosi
(Esimerkkilaskelman lähtökohtana oleva sähkön kokonaiskustannus on 10 senttiä/kwh.
Esimerkki perustuu arvioon ja Norjassa tehtyihin laskelmiin. Poikkeamia voi esiintyä.)
1970–1990-luvuilla rakennetut talot
1970-luvulta aina 1990-luvun lopulle asti talonrakentamisessa käytettiin tavallisesti 100–150 mm eristettä. Myös näissä taloissa on hyvin mahdollista, että eriste on painunut tai menettänyt muotonsa, eikä enää toimi parhaalla mahdollisella tavalla.
Suosittelemme sisäseinän lisäkoolausta 48×48 mm:n rimoilla. Sisäpuolisen koolauksen etuna on se, että samalla voidaan tarkistaa höyrynsulku. Mikäli osoittautuu, että höyrynsulku ei ole riittävän kattava, se voidaan helposta korjata tai mahdollisesti asentaa uusi höyrynsulku.
Olemme myös tehneet ulkoisen 48×48 mm:n lisäkoolauksen vaakarimoituksella. Kuten kuvasta näkyy, olemme jättäneet vanhan Hunton Tuulensuojalevyn™ paikalleen ja asentaneet sen päälle 50 mm:n paksuisen Nativo-levyeristeen. Lopuksi olemme käyttäneet 12 mm:n Hunton Tuulensuojalevyä™ tuulensuojaukseen.
Kuinka paljon voit säästää sähköä?
Säästö vuositasolla: 3,5 euroa/m2, kaksikerroksisessa talossa, jonka pohjan ala on 150 m2, voit säästää 800 euroa vuodessa.
(Esimerkkilaskelman lähtökohtana oleva sähkön kokonaiskustannus on 10 senttiä/kwh.
Esimerkki perustuu arvioon ja Norjassa tehtyihin laskelmiin. Poikkeamia voi esiintyä.)
Katon lisäeristäminen
Suurin osa talon lämpöhukasta tapahtuu katon kautta. Tilannetta yläpohjassa on kuitenkin helppo parantaa.
Yläpohjan lisälämmöneristys ei pelkästään vähennä lämmityskuluja, se vähentää myös lumen sulamista ja jään muodostumista katon reunaan sekä tarjoaa paremman palovastuksen.
Helpoin tapa yläpohjan lisäeristämiseen riippuu talon kattorakenteesta ja siitä, miten hyvä pääsy sinne on.
Jos talossa on avoin parvi, joka on eristetty kylmän vintin puolelta ja sinne on helppo päästä, voit helposti lisätä eristelevyjä ”mattoina” olemassa olevan eristeen päälle, tai vaihtoehtoisesti lisäeristää puhalluseristeellä. Jos yläpohjan rakenteet on suljettu tai ne ovat vaikeapääsyisiä, paras ja helpoin tapa on käyttää puhalluseristettä. Sen avulla pystyt varmistamaan hyvän täyttöasteen, huolimatta yläpohjan onkaloista, joita on vaikea täyttää tavallisella eristeellä. Puhalluseristeen avulla säästät myös aikaa.
Puhalluseristeellä eristämisen etuja:
Nativo Puukuitueriste puhalluseristeenä on nopea ja tehokas eristeratkaisu kaiken tyyppisiin rakennuksiin.
Puhalluseristeen ansiosta säästät myös rakentajan arvokasta työaikaa.
- Puhalluseriste tarjoaa katkeamattoman eristeen ilman liitoksia, vähentäen konvektiota rakenteessa
- Puhalluseriste sopii korjausrakentamiseen, uudisrakentamiseen ja myös erilaisiin elementtirakenteisiin
- Nopeampaa eristämistä kuin eristelevyillä
- Täyttää erittäin hyvin läpivientien ympäriltä ja vanhojen rakenteiden epätasaisissa kohdissa
- Ei materiaalihävikkiä tai eristejätettä työmaalla
- Hyvä kustannustenhallinta
Huntonilla on valtuutettuja yhteistyökumppaneita, jotka tekevät puhalluseristeurakoita Nativo Puukuitueristeellä lähes koko maassa. Heidän kauttaan saat kotisi tai rakennuskohteesi puhalluseristettyä tehokkaasti ja kätevästi puukuitueristeellä.
Haluatko lisätietoja Huntonin tuotteista? Täytä alla oleva lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.
[hubspot type=form portal=2810273 id=4d878abe-b454-4d1d-a82e-c958cad8c2df]