Parempi sisäilma Bergön koululaisille

Maalahtelainen rakennusyritys Wikcon tarjoaa uudisrakentamisen ja kunnostuskohteiden kokonaisratkaisuja niin yksityishenkilöille kuin kunnille ja yrityksillekin.

Portrait of Matias Wik

Wikconilla on tällä hetkellä 15 työntekijää ja toimitusjohtaja Matias Wik on aktiivisesti mukana kaikissa yrityksen rakennusprojekteissa. Hän osallistui myös Vaasan ulkopuolella sijaitsevan Bergön saaren kouluprojektiin.

Tavoitteena terve koulurakennus lapsille

Rakennusprojektin tavoitteena oli tarjota Bergön koulun oppilaille ja henkilökunnalle uudet, terveet tilat. Bergön vanha, 70-luvulla rakennettu koulurakennus, kärsi kosteusvaurioista ja homeongelmista, joten koulun omistava Maalahden kunta päätti, että koulu korvataan uudisrakennuksella. Urakoitsijaksi valittiin kilpailutuksen perusteella Wikcon, joka toteutti kaikki rakennustyöt arkkitehti Johan Ångermanin vision pohjalta. Kunta halusi, että rakennuksessa käytetään niin paljon luonnonmukaisia materiaaleja kuin mahdollista. Tämä toteutui käyttämällä Huntonin tuotteita, joiden pääraaka-aine on kuusihake.

Matias Wik on tyytyväinen arkkitehdin materiaalivalintoihin, joilla toteutettiin kaikkiaan 850m2:n suuruinen rakennus Bergön koulua ja kirjastoa varten. ”Miksi käyttää kemiallisia tuotteita, kun saatavilla on myös pääasiassa luonnonmateriaaliin, kuten puukuituun, perustuvia tuotteita? Puu hengittää, ja siksi käytämme tosi mielellään puukuituun perustuvia tuotteita, kun se sopii projektin luonteeseen. Etenkin kun teemme rakennuksia, joissa lapset viettävät aikaa.”

Tuulensuojalevy lyö kilpailijat laudalta

Wikcon oli käyttänyt Huntonin puukuitupohjaista tuulensuojalevyä jo ennen Bergön projektia, ja siitä on tullut yrityksen suosikki.

Hunton Tuulensuojalevy

”Olemme todella tyytyväisiä Hunton Tuulensuojalevyyn ja käytämme sitä aina kun vain mahdollista. Suurin etu on käyttömukavuus. Muihin markkinoilla oleviin vaihtoehtoihin verrattuna Huntonin tuulensuojatuote tuntuu paljon jämäkämmältä, mikä tekee sahaamisesta selvästi helpompaa. Materiaali ei tartu sahaan, niin kuin käy joidenkin muiden puukuitulevyjen kohdalla”, selittää Wik.

Koska levyt on sovitettava sekä kattoon että seiniin, myös tuulensuojalevyn keveys on suurta plussaa. ”Se ei minusta myöskään pölyä niin kuin esimerkiksi kipsilevyt.Lisäksi se on elävää ja lämmintä materiaalia, joten sen käyttö rakentamisessa tuntuu luonnollisemmalta.”

Kouluprojektin aikana Wikcon tutustui myös Huntonin muihin tuotteisiin, sillä kohteessa käytettiin lähes kaikkia Huntonin tuotevalikoimaan kuuluvia tuotteita. Seinään käytettiin Hunton Tuulensuojalevyn lisäksi Hunton Nativo Puukuitueristettä levyeristeenä, Fermacell-kuitukipsilevyä ja Intello- höyrynsulkua. Kattoon laitettiin Hunton Sarket -aluskatelevyä, ja eristeenä käytettiin Hunton Nativo -puhalluseristettä.

Tuntuvia tuloksia

Kun lapset ja henkilökunta pääsivät vuoden 2016 alussa muuttamaan hienoon ja tilavaan koulurakennukseen, oli ilossa pitelemistä. He olivat viettäneet kaksi lukuvuotta väistötiloissa koulun viereisessä rivitalossa, ja pääsivät vihdoin nauttimaan suurista ja hienoista tiloista – sekä miellyttävästä sisäilmasta.

Vahtimestari Torolf West vahvistaa, että sekä koulussa oleskelevat aikuiset että lapset ovat kehuneet sisäilmaa todella raikkaaksi.

“Sama pätee rakennuksen muihinkin tiloihin. Vahtimestarina minulle tulee silloin tällöin asiaa välikatolle, ja sielläkin on vaivatonta oleskella. Vanhassa koulurakennuksessa sain usein hengitysvaivoja, kun kävin välikatolla, mutta nykyisin voin hoitaa nekin hommat hyvillä mielin.”

Hunton Tuulensuojalevy

Kohteessa käytetyt Hunton-tuotteet

Seinät:

  • Hunton Tuulensuojalevy (25mm)
  • Hunton Nativo Puukuitueriste, levyeriste (200+50 mm)
  • Hunton Fermacell Kuitukipsilevy (12,5 mm)
  • Intello-höyrynsulkukangas

Katto:

  • Hunton Sarket -aluskatelevy (25 mm)
  • Hunton Nativo Puukuitueriste, puhalluseriste