Puukuitueriste: helppo valinta

Yhä useampi rakentaja vannoo puukuitueristeen nimiin. Valintaa perustellaan muun muassa sillä, että puu on luonnollinen ja uusiutuva rakennusmateriaali, ja sen avulla voi toteuttaa hengittävän rakenteen.

Norjassa ilmasto- ja ympäristöministeriö on asettanut tavoitteeksi, että maa vähentää kasvihuonepäästöjä 50–55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Maan hallituksen mukaan rakennusmateriaalit aiheuttavat 24 prosenttia koko rakennusteollisuuden päästöistä; kuitenkin juuri rakennusalalla on merkittävä rooli vihreän muutoksen aikaansaamiseksi koko teollisuudenalalla. Puukuidulla eristäminen voi olla askel oikeaan suuntaan. Monet rakennusalan yrittäjät vannovat jo Huntonin puukuitueristeen nimeen. Tämän artikkelin luettuasi tiedät miksi.

Hengittäviä koteja

Nativo® Puukuitueriste on hyvä vaihtoehto, kun haluat rakentaa käyttämättä muovia seinissä tai katossa. Kun tiivistä muovia ei käytetä, rakenteet hengittävät paremmin. Lars Frode Mathisen on Norjan Furnesissa toimivan rakennusyrityksen (Smarte Boliger) perustaja ja myyntipäällikkö, joka alkoi käyttää puukuitueristeitä kolme vuotta sitten.

– Talon tiiviys ei ole hyväksi. Emme halua, että asiakkaamme joutuvat asumaan kuin ilmatiiviissä säilykepurkeissa. Olemme huomanneet, että puukuitueristeen käytön myötä myös talon suhteellinen ilmankosteus kohoaa. Uskomme, että se on hyväksi asukkaille, hän kertoo.

Puulla on termisen massansa ansiosta hyvä lämmönvarastointikyky. Puukuitueristeellä on lisäksi ääntä vaimentavia ominaisuuksia. Se eristää tehokkaasti ääntä sekä huoneiden välillä että kerrosten välillä.

Vähentää kosteusvaurioiden vaaraa

Nativo® Puukuitueriste on hygroskooppinen materiaali, mikä merkitsee, että se pystyy hallitsemaan kosteutta ja vähentämään kosteusvaurioiden vaaraa.

– Puukuitueriste hallitsee kosteuden vaihtelut ja vähentää kosteusvaurioiden vaaraa. Siitä on etua Pohjolan vaihtelevassa ilmastossa, jossa lämpötilat ja ilmankosteus vaihtelevat suuresti, kertoo Huntonin tekninen päällikkö Thomas Løkken.

Uusiutuva raaka-aine Norjan metsistä

Nativo® Puukuitueristeen pääasiallinen materiaali on puu, uusiutuva raaka-aine Huntonin eristetehtaan lähellä sijaitsevista metsistä Norjan Innlandetissa. Kaikki valmistukseen käytettävä hake on peräisin PEFC™-sertifioiduista metsistä, mikä tarkoittaa, että metsänhoito täyttää tiukat ympäristövaatimukset. Yksi puukuitueristeen selvistä eduista on, että tuote varastoi hiiltä koko elinkaarensa ajan. Tämän seurauksena tuotteella on pieni ilmastojalanjälki.

Lisäksi moni kokee, että puukuitueristettä on miellyttävä käsitellä, eikä se aiheuta kutinaa tai ikävää tunnetta iholla.

Niille, jotka käyttävät puukuitueristettä työssään, luonnolliset raaka-aineet tarkoittavat miellyttävämpää työympäristöä. Puukuitueristettä on mukava työstää, eikä se aiheuta kutinaa tai epämiellyttävää tunnetta.

Lisäksi eristelevyt ovat tiiviitä, joten niitä on helppo leikata, ja ne pitävät muotonsa. Puukuitu vähentää ilman liikkumista eristeessä, tiivistää hyvin ikkunoiden ja palkkien ympäriltä sekä estää kylmäsiltojen syntymistä.

Milloin kannattaa suosia Nativo Puukuitueristettä?

  • Kunnostuskohteissa, uudisrakennuksissa, puutaloissa ja mökeissä.
  • Pientaloissa ja asuinrakentamisessa, joka edellyttää Euroluokka E:n paloluokkaa.
  • Kun halutaan saada aikaan hengittävä rakenne.
  • Rakennuskohteissa, joihin halutaan saada hyvä äänieristys.
  • Rakennuskohteissa, joissa halutaan valita pieneen ilmastojalanjälkeen johtavia ratkaisuja.

Lue lisää hunton.fi.