Karijoen pappilaa kunnostetaan Huntonin tuotteilla

Kirvesmies ja restaurointimestari Jarno Paloniemi ryhtyi isänsä yhtiökumppaniksi. Nyt seinäjokelaisyritys entisöi ja kunnostaa vuonna 1877 rakennettua Karijoen hirsirunkoista pappilaa, jonka seurakunta päätti pelastaa ja muuttaa jälleen hengittäväksi.

Kohteessa käytetyt Hunton-tuotteet:

  • Väliseinät: Hunton Nativo -levyeriste (100 mm).
  • Lattiat: Hunto Nativo -puhalluseriste (400 mm).
  • Yläpohja: Hunton Nativo -puhalluseriste (350 mm).

Entisöintiprojekteihin erikoistumisensa ansiosta E. Paloniemi Oy:n toiminta kattaa lähes koko Suomen. Jarno Paloniemi työskenteli valmistuttuaan ensin rakennusteollisuudessa rivi- ja kerrostalokohteiden parissa, mutta kiinnostus vanhan korjaamiseen ja oman kädenjäljen näkemiseen saivat hänet vuonna 2005 mukaan perheyritykseen isän yhtiökumppaniksi. Nyt isä ja poika pyörittävät yritystä yhdessä.

Hengittäviä rakennusmateriaaleja jo toisessa polvessa

Tällä hetkellä seinäjokelaisyrityksellä on 7 omaa työntekijää ja 4 aliurakoitsijaa. Käynnissä on useita entisöinti- ja korjauskohteita. Yritys on alusta lähtien käyttänyt hengittäviä tuotteita, ja Huntonin puukuitueristeitä niin kauan kuin niitä on ollut Suomessa saatavilla.

– Isäni opetti aikoinaan entisöintialalla ja on aina ymmärtänyt hengittävien materiaalien merkityksen. Ennen vanhaan käytettiin purutäytettä, joten on luonnollista, että käytämme nyt puukuitueristettä, joka on valmistettu samasta pääraaka-aineesta, Jarno kertoo.

Pelastusoperaatio pappilan hyväksi

E. Paloniemi Oy:llä on käynnissä Karijoella vaiheittain toteutettava entisöintikohde, vuonna 1877 rakennettu hirsirunkoinen Karijoen Palkkamäen pappila, jonka kerrosala on noin 250 m2. Jarno Paloniemi kertoo, että rakennuksen alkuperäisiä kerrostumia on etenkin 60-luvulla purettu kovalla kädellä.

– Kunnostushanke tuli ajankohtaiseksi, kun pappilan alapohjasta alkoi nousta hajuja, ja pihan 70-80-luvulla rakennetusta seurakuntakodista löytyi hometta. Seurakunta päätti panostaa vanha pappilan pelastamiseen ja hengittävän rakenteen aikaansaamiseen sen sijaan, että mäelle olisi rakennettu kokonaan uudet rakennukset.

Nyt Paloniemen yritys korjaa pappilan, jotta rakennukseen saadaan diakonitoimisto ja taloustoimisto sekä tilat seurakunnan tilaisuuksia ja lasten kerhotoimintaa varten.

– Olemme oikeastaan joutuneet poistamaan hirsirungolle asti kaiken, mutta onneksi tässä on komea runko mäen päällä. Saamme pappilasta terveen ja hengittävän ja palautamme sinne vanhat lattialankut, paperikaton ja vanhan tyylin tapetit. Jopa katosta paljastunut koristemaalaus pyritään restauroimaan, Jarno Paloniemi kertoo.

Rakennuksen yläpohjan ja lattioiden ontelopuhalluksissa Paloniemi käyttää puhallettavaa Hunton Nativo® Puukuitueristettä.

– Lattioihin puhalletaan 400 mm ja yläpohjaan 350 mm. Puukuitueriste käyttäytyy eri tavalla kuin muut eristeet. Se tuntuu kimmoisemmalta lattiassa. Varsinkin monimutkaisissa lattiarakenteissa puhalluseriste tiivistyy paremmin rakenteisiin.

Pappilan väliseinissä Paloniemi käyttää 100 mm:n Hunton Nativo -levyeristettä.

– Minun kokemukseni mukaan puukuitulevy ei pölyä ja sitä on mukava käyttää. Olemme todenneet sen hyväksi tuotteeksi.

Monivaiheinen projekti

E. Paloniemi Oy on toteuttanut pappilaprojektia muutaman kuukauden etapeissa jo vuodesta 2016 alkaen, sillä tilat ovat olleet käytössä viime vuosiin saakka.

Tänä aikana rakennuksen tilaa on selvitetty, tehty koepurkuja, korjattu hirsivaurioita, raavittu ja maalattu ulkopintoja sekä tehty laajamittaisia purkutöitä ja pintojen puhdistusta. Muun muassa rossirakenteet on purettu ja mikrobit kaasutettu pois.

– Siinä yhteydessä, kun pappilan multapenkkirakenne on muutettu rossirakenteeksi, vanhoja kerrostumia on poistettu ja alkuperäiset lattiat on korvattu alkuperäisen kaltaisella puulattialla. Se on onneksi tallessa ja voidaan palauttaa, Jarno Paloniemi kertoo.

Energiansäästöä lämmityksessä

Paloniemen mukaan yritys ei ole tehnyt pappilan energiatehokkuudesta etukäteislaskelmia, mutta energialuokka tulee paranemaan.

– Väitän, että pappila hakkaa valmistuttuaan uuden talon. Muutos lämmityksessä sekä talon hengittävyydessä ja rakenteissa tulee olemaan entiseen verrattuna huomattava, toteaa Paloniemi.

Hyvät kokemukset Huntonin tuotteista puhuvat puolestaan

Jarno Paloniemi muistaa ensimmäiset kohteet, jossa yritys käytti Hunton Nativo -Puukuitueristettä.

– Ensimmäinen iso kohde oli 250 m2:n lastenkotiprojekti vuonna 2017, ja jo sitä ennen teimme jonkin pienemmän kohteen Huntonin eristeillä. Huntonin levyeristettä oli selvästi muita eristeitä mukavampi leikata, Paloniemi muistelee.

Projektista saatujen hyvien kokemusten perusteella Paloniemet päättivät jatkaa Huntonin tuotteiden käyttöä, aina kun se on sopinut kohteeseen. Tällä hetkellä yritys on aloittamassa Seinäjoen Hipissä vanhan pohjalaistalon kunnostusta, jossa käytetään samoja Hunton-tuotteita kuin Karijoen pappilassa.

– Huntonin tuotteissa on minusta hyvä hinta-laatusuhde. Hinta on hyvin kilpailukykyinen, etenkin, kun käytetään isoja määriä, toteaa Paloniemi.