Ilmasto ja ympäristö

Energiankulutus ja ympäristön saastuminen ovat moniulotteisia aihealueita.

Ympäristömyrkkyjä tavataan kaikkialla ympäri maapalloa ja energiankulutus lisääntyy jatkuvasti. Useimmissa tapauksissa tämä lisää ympäristön saastumista entisestään. Rakennusalan osuus maailman kokonaisenergiankulutuksesta on 40 prosenttia, minkä lisäksi kymmenettuhannet keinotekoiset aineet ja kemikaalit ovat nykyään syrjäyttämässä perinteisiä rakennusmateriaaleja.

Keinotekoiset aineet voivat päästää myrkyllisiä kaasuja ja pölyä sisäilmaan. Näitä aineita valmistava teollisuus saastuttaa ympäristöä ja kuluttaa runsaasti energiaa. Myös lopputuotteet muodostavat usein jäteongelman tulevaisuutta ajatellen. Lisäksi käy ilmi, että keinotekoisten aineiden kestävyys on huonompi kuin järkevästi käytettyjen luonnonmateriaalien kestävyys. Myöskään kaikki luonnonmateriaalit eivät kuitenkaan ole vaarattomia.

Erittäin monet nykyään käytettävistä tavallisimmista rakennusmateriaaleista vaikuttavat haitallisesti tai toistaiseksi tuntemattomalla tavalla ympäristöön ja sisäilmastoon. Astma ja allergia muodostavat yhä lisääntyvän yhteiskunnallisen ongelman, ja niiden esiintyvyys on Suomessa maailman huippuluokkaa.

Kaikki voivat olla altistumisvaarassa, mutta sinä itse voit minimoida tämän riskin valitsemalla ympäristösi omien mahdollisuuksiesi mukaan.