Projekti Pirkkis – Hiljaa hyvä tulee

Julkaistu: 16. helmikuun 2023    

Pohjois-Helsingistä löytyy omakotitaloalue, jolla on mielenkiintoinen historia. Pirkkola on rakennettu 1940-luvulla, ja se on Suomen parhaiten säilyneitä jälleenrakennuskauden pientaloalueita. Pirkkolan alueelle on rakennettu noin 150 niin sanottua ruotsalaistaloa, Ruotsin kansan sota-aikana Suomelle lahjoittamia pieniä puutaloja.

Täältä, idyllisestä Pirkkolasta, löytyy myös Helmi ja Jori Uusitalon kaunis koti. Uusitalot ovat remontoineet pieteetillä punaista ruotsalaistaloaan jo useamman vuoden ajan. Pariskunta on tehnyt paljon itse ja heidän ajatuksenaan remontissa on ollut ekologisuus sekä ympäristön ja vanhan talon hengen kunnioitus.

Mistä kaikki oikein sai alkunsa?

– Meillä oli ollut pitkään haaveena oma taloprojekti ja yhtäkkiä meille tarjoutui mahdollisuus toteuttaa talohaave jo paljon aikaisemmin kuin osasimme odottaa. Pirkkola on sijaintina täydellinen – alue on rauhallinen, mutta keskeinen. Haluamme remontoida yli 80-vuotiasta taloamme niin, että se kestää vielä ainakin toisetkin 80 vuotta, Helmi kertoo.

– Remontoinnista meillä ei varsinaisesti ollut aiempaa kokemusta, mutta lähipiirissä on osaajia ja oman alamme – itse olen arkkitehti ja Helmi diplomi-insinööri – puolesta rakentamiseen liittyvät aiheet ovat meille tuttuja. Tarkoituksenamme on selvittää, kuinka ekologisesti ja kiertotalouden periaatteet huomioon ottaen remonttia on mahdollista tehdä, Jori jatkaa.

Kierrätettyjä ja käytettyjä rakennusmateriaaleja

Harvat remontit sujuvat täysin ongelmitta ja erityisesti vanhaa taloa remontoitaessa joutuu jatkuvasti soveltamaan ja käyttämään kekseliäisyyttä, mikä saattaa välillä olla haastavaa. Onnekseen Uusitalot ovat huomanneet, että remonttitarvikkeita on löytynyt suhteellisen helposti sekä käytettyinä, kierrätettyinä että ylijäämänä. Työmailla rakennusmateriaaleja menee jatkuvasti valtavia määriä hukkaan. Helmi ja Jori ovat projektissaan halunneet hyödyntää mieluummin työmaiden ylijäämää, kuin ostaa tarvikkeet uutena rautakaupasta.

Fermacell kuitukipsilevyä on helppo työstää

Olohuoneen seinien remonttia suunnitellessaan pariskunnan valinta päätyi Huntonin Fermacell-kuitukipsilevyihin. Toiveissa oli, että seinän pinta olisi tasainen ja kestävä, ja toisaalta myös ”hengittävä”, eli vesihöyryä läpäisevä. Pitkän etsinnän tuloksena pari löysi Fermacell-kuitukipsilevyt, jotka sopivat täydellisesti heidän projektiinsa.

Fermacell-levy koostuu 80 % kipsistä ja 20 % sellukuidusta, mikä tekee levystä erittäin vahvan ja kestävän. Sellukuitu edistää vesihöyryn läpäisyä, tämä seikka oli Uusitaloille erityisen tärkeää vanhaa puutaloa remontoitaessa. Se, että Fermacell-levyillä on dokumentoidusti vähäinen ilmastojälki ja että levyille on myönnetty rakennusmateriaalien paras päästöluokitus M1, oli Jorille ja Helmille iso plussa.

     

Fermacell-levyjä on yhtä helppo työstää kuin tavallisiakin kipsilevyjä. Asennuksesta selvisi hyvin ohjeilla ja aiemmalla kokemuksella kipsilevyjen asennuksesta. Fermacell-levyt ovat yllättävän painavia, joten niiden liikuttelu vaati kyllä ainakin meillä kaksi ihmistä, Uusitalot kertovat.

Rohkeasti unelmia kohti

Lopuksi Jori ja Helmi haluavat antaa pari vinkkiä remonttia suunnitteleville.

  • Rohkeasti unelmia kohti. Tekemällä oppii ja oman kädenjäljen näkeminen on erittäin palkitsevaa, joskin se vaatii kärsivällisyyttä.
  • Talossa kannattaa asua hetken aikaa ennen remonttia, näin oppii tuntemaan talon ja omat tarpeet. Älä muuta liikaa pelkästään lyhytaikaisten trendien vuoksi: vanhoissa taloissa moni asia on tehty järkevästi jo valmiiksi.
  • Käytä laadukkaita, talolle sopivia materiaaleja. Koeta hankkia tavaraa kierrätettynä – näin säästät sekä rahaa että luontoa, lopputuloksen laadusta tinkimättä.

Jorin ja Helmin projektia voi seurata Instagram-tililtä @projektipirkkis.

Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon