Toisetkin 100 vuotta samalla hirsirungolla

Julkaistu: 16. marraskuun 2021    

Haminan keskustan läheisyydessä sijaitsee vuonna 1898 rakennettu Wetuchenkon kauppiaskartano, jossa on meneillään perusteellinen remontti. Kun kartanon nykyinen omistaja Mika Nevasuo käynnisti remontin vuodenvaihteessa 2020–2021, hän päätyi siihen, että kaikki aiempina vuosikymmeninä tehdyt rakenteet puretaan hirsirunkoon asti, jotta rakennukseen saadaan yhtenäinen, puupohjaisiin materiaaleihin perustuva rakenne. ”Sekavan eristekokonaisuuden purkaminen oli järkevä päätös”, toteaa Nevasuo.

Perinnerakentajien suosituksia noudattaen

Wetuchenkon kartano on ollut Mika Nevasuon suvussa jo vuodesta 1918 lähtien, mutta alun perin se on suomalaisen tarkka-ampujapataljoonan venäläisen komentajan itselleen rakennuttama koti. Kartano on kiinteä osa Haminan venäläistä historiaa ja siksi suojeltu kohde (sr-1), joten kunnostustöitä valvoo Museovirasto. Kun Mikasta tuli kartanon omistaja, hän alkoi selvittää edesmenneen isoäitinsä kotina ja isänsä lapsuudenkotina toimineen kartanon remonttiin sopivia materiaaleja.

”Tutkin netistä eri vaihtoehtoja, ja löysin Nativo Puukuitueristeen”, Nevasuo kertoo.

”Hunton tarjosi yläpohjan eristämiseen helpon ja asiallisen ratkaisun.”

 

Nevasuo tilasi Huntonin eristeestä koepalan nähtäväksi ja varmisti asiantuntijoilta ja Museovirastolta, että materiaalia voidaan käyttää. Yläpohjassa oli käytetty aiemmin puupurua, ja ohjeiden mukaan rakennusratkaisujen oli määrä noudattaa mahdollisimman pitkälle alkuperäisen ajankohdan materiaaleja.

 

”Erityisesti Huntonin puhallettava lämmöneriste on sellainen, jota vastaavaa ei muuta löytynyt ja jonka eristeominaisuudet on mitattu. Hunton tarjosi yläpohjan eristämiseen helpon ja asiallisen ratkaisun”, Nevasuo toteaa tyytyväisenä.

Lämpöarvot mitattu, seinärakenne hengittää

Nevasuo piti remontin materiaalivalinnoissa tärkeänä myös sitä, että rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja kuormittavat vähemmän ympäristöä.

”Huntonin tuulensuojalevyllä on M1-päästöluokitus*, joka takaa asennusturvallisuuden; lisäksi tuotteet on sertifioitu, niiden lämpöarvot on mitattu ja ne mahdollistavat yhteensopivan rakenteen hirsirungon kanssa”, Nevasuo kertoo.

”Nyt seinässä on yhtenäiset materiaalit, eli hirsirunko, Nativo-puukuitueristelevy ja puukuituun perustuva Hunton Tuulensuojalevy, joten seinärakenne on kauttaaltaan hengittävä.”

Myös seinärakenteen hengittävyys nousi tärkeään rooliin.

”Nyt seinässä on yhtenäiset materiaalit, eli hirsirunko, Nativo-puukuitueristelevy ja puukuituun perustuva Hunton Tuulensuojalevy, joten seinärakenne on kauttaaltaan hengittävä”, Nevasuo perustelee.

”Tavoitetila on, että hirsirunko kestää suvussa ainakin toiset 100 vuotta.”

Remontin perimmäisenä ajatuksena onkin ollut suojata hirsirunkoa tulevia remontteja ja sukupolvia silmällä pitäen. Terveen hirren elinkaari on pitkä, siinä missä ulkopaneeleja vaihdetaan ehkä jo 30–40 vuoden kuluttua. Nevasuon 13- ja 5-vuotiaat tyttärensä ovat kartanon tuleva viides sukupolvi. ”Tavoitetila on, että hirsirunko kestää suvussa ainakin toiset 100 vuotta.”

 

Kartano laajoine puistoalueineen rajoittuu Haminan Kirkkojärven rantaan, ja paikka onkin toiminut viime vuodet Nevasuon perheen kesäasuntona. Kotona Helsingissä perhe asuu kerrostalossa. ”Remontti mahdollistaa kartanon ympärivuotisen käytön ja nyt kun etätyökin on lisääntynyt, meidän on tarkoitus viettää siellä enemmän aikaa talvellakin”, Nevasuo kertoo.

(*Rakennustietosäätiö: M1-luokitusmerkki asettaa tuotteelle vaatimuksia hyvän sisäilman kannalta. M1-luokitusmerkki tuotteessa kertoo, että tuote ei haise ja että tuote on vähäpäästöinen M1-vaatimusten mukaisesti.)

Kohteessa käytetyt Huntonin rakennusmateriaalit

  • Ulkoseinät: Hunton Nativo puukuitueristelevy 50 mm ja Hunton Tuulensuojalevy.
  • Yläpohja: Eristetään kahdessa vaiheessa puhaltamalla avovintille yhteensä 400 mm Hunton Nativo Puukuitueristettä.