Äänieristys

Puukuidulla on materiaalina erinomaiset ääntä vaimentavat ominaisuudet.

Puukuidun suuri kilomääräinen osuus kuutiometriä kohti sekä kuitujen pehmeys merkitsevät, että esimerkiksi puukuitueriste soveltuu hyvin äänen absorbointiin ja vaimentamiseen. Koska eriste puhalletaan lisäksi rakenteiden sisään, ei niihin jää ei-toivottavia ilmataskuja ja halkeamia. Tämän ansiosta äänenvaimennus tehostuu entisestään.

Tässä videossa näytetään, kuinka suuria eroja äänenvaimennuksessa esiintyy käytettäessä styroksia (vasemmalla), vuorivillaa (keskellä) ja puukuitueristettä (oikealla).

Fermacell® kuitukipsilevyn äänenvaimennusominaisuudet

Norjan rakennustutkimuskeskus SINTEF Byggforsk on mitannut ääneneristystä Fermacell® kuitukipsillä päällystetyissä seinissä, lattioissa ja sisäkatoissa ja saanut näissä testeissä huomiota herättäviä tuloksia.

Seinät

Seiniin asennettiin 12,5 mm:n kuitukipsilevy molemmille puolille ja väliin asennettiin eriste. Laboratorion mittauksessa saatiin tulokseksi 53 dB, kun taas odotettu kenttätulos oli 50 dB.

Lisäksi asennettiin seinä, jonka toisella puolella oli kaksi 12,5 mm:n kuitukipsilevyä ja toisella puolella yksi 12,5 mm:n kuitukipsilevy. Tällä kertaa mittaustulokseksi saatiin 58 dB.

12,5 mm:n Fermacell® kuitukipsilevy on painavampaa kuin 13 mm:n tavallinen kipsilevy, joten se eristää seinässä ääntä paremmin kuin kipsilevy.

Lattia

Lattiaan oli asennettu 10 ja 12,5 mm:n Fermacell®. Tehdyssä mittauksessa askeläänitason havaittiin alentuneen 21-23 dB.

Sisäkatto

10 mm:n Fermacell-levyjä verrattiin 13 mm:n kipsilevyyn. Askeläänitaso aleni 15-20 dB.

Lattiapäällysteen, kelluvan lattiarakenteen ja vastaavien vaikutuksesta askeläänet vähenevät 4 dB, mikä vastaa suurin piirtein äänitason puolittumista.

Betonipäällysteisen sisäkaton kohdalla äänitaso puolittuu. Kartonkikipsiin verrattuna äänitaso alenee neljännekseen. Puhtaan betonipäällysteen kohdalla äänitaso alenee 75 prosenttia.

Tässä videossa kerrotaan, miten ääneneristys tapahtuu Fermacell®-kuitukipsin avulla:

23 dB.